Livet på landet!

Livet på landet!

Hur tusan gör man?!

JuniPosted by Åsa Enqvist Tue, June 19, 2012 16:39:26

Har nu äntligen hittat tillbaka till "Bloggen" och ska försöka uppdatera den... men jag kommer inte ihåg hur man ändrade kategorier. Jag vill kunna ändra och uppdatera dom. Någon som har någon aning?

Kan ju passa på att berätta att jag varit iväg ihelgen och tävlat mina stjärnor. Diva fick gå en LB:2 i Brunflo och vann på 69%!! Fantastisk ridkänsla hade jag, hon gick på tygeln! Nu är det dax för svårare saker, hon går egentligen MSV C eller MSV B men hon har inte gått på tygeln förrän nu. Kul! Så nu vågar jag nog prova på svårare klasser också. ;-)

Chadon har gått regional MSV A och nationell St George med bra resultat i helgen. Har varit liiiiite besvärlig på tävling den senaste tiden så min målsättning var att ta mig runt banan. Vilket han gjorde på 58% i MSV A och 59,5% i St Georgen, det är jag mkt nöjd med. Vi missade piruetterna och fick några dåliga byten så det var bra poäng trots missarna. Nu kommer jag inte tävla nå mer förrän i augusti, så nu ska vi träna på...

Ha det så bra tills nästa gång!

Helt otroligt!!

MajPosted by Åsa Enqvist Sun, May 20, 2012 16:11:11
Jag kan knappt tro att det är sant när min blogg fungerar! Jag trodde att den skulle stängas av när man inte använde den på ett tag, men ack så fel jag hade. Den fungerar!!

Ha det så bra alla tills vi hörs igen!!

Tiden går...

FebruariPosted by Åsa Enqvist Sun, February 21, 2010 22:36:04
Som vanligt så flyger tiden iväg. Jag hinner inte med att "blogga" så som jag skulle vilja. Men men...


Är det någon mer än jag som börjar vara trött på vintern?! Just nu är det 21 grader kallt och det är blåsigt. Kan bara avslöja att jag har inte ridit på 2 dagar nu... Det är för kallt och blåsigt. Vid såna här tillfällen önskar jag att jag hade ett ridhus på gården. Nu går det ju inte att köra hästarna i transport till något ridhus, det är så halt och vi har en liten backe vi ska upp över. Tar man sig över den så har vi en ENORM backe upp till ridhuset. Så man drar sig verkligen för att åka iväg med hästarna.


Jag hoppas att snön ger sig snart, för nu är det inte roligt längre... Djuren i skogen har det ganska så jobbigt. Det kommer många rådjur och äter av våra ensilage balar som står på gården, men älgarna då?


Någon som hört om våren tänker komma i år?


Kämpa på! Det måste jag göra i alla fall... OS 2012. smiley


Kram på er!


Härliga hästar!!

JanuariPosted by Åsa Enqvist Wed, January 27, 2010 22:06:36
Tänk vad man mår bra då hästarna går bra! Stjärnorna i stallet fortsätter att glänsa! Nu ska vi träna för Mattias fredag och lördag, hoppas att dom går lika bra då. Men det gör dom, självklart! Jag red på banan i dag, med båda två, det stormade och snöade. Jag satt och log för mig själv, tänk... vem skulle inte vilja byta plats med mig?! smiley Snöiga, blöta och kalla... Men tusan så bra dom gick! Då tänker man inte på snön eller att vinden kyler ner kinden så den blir alldeles röd. Nåväl, när Mattias kommer ska vi i alla fall träna i ridhus. Undras vad hästarna säger då? Dom kommer att flyta fram när dom slipper pulsa i snö eller ha en massa motvind, men starka blir dom i alla fall. smiley


Nu till tiderna för Mattias:


Fredag är vi på Tunalid från kl 9.45, då börjar Iris. Efter henne kommer Michaela kl 10.30-11.15, 11.15-12.00 Ida-Marie, 12.00-12.45 Åsa (Chadon, troligtvis), 12.45-13.30 Marita, 13.30-14.15 Åsa (Diva) och sist på Tunalid blir Frida kl 14.15 - 15.00.


Sen fortsätter vi kl 18.15 med Anna i Gnarps ridhus, därefter 19.00-19.30 Shakira, 19.30-20.00 Pumba och sist i Gnarp kommer Leo och Lina kl 20.00.


På lördag rider vi bara i Gnarps ridhus och vi börjar kl 8.00-8.45 med Åsa och sen 8.45-9.15 Leo, 9.15-10.00 Anna, 10.00-10.30 Shakira, 10.30-11.15 Åsa och sist i Gnarp är det Pumba kl 11.15-11.45.


Kostnaden är 460:- för 45 min och 330:- för 30 min. Ridhuset på Tunalid kostar 100:- om man inte har ridhuskort där. Dom ville att man skulle betala in avgiften på deras bank- eller postgiro. Ridhuset i Gnarp har jag bokat och det kostar 55:- per pass. Bra va?! Jag hoppas det i alla fall!


Nu är vi taggad till tusen till denna träning och hoppas att vi har väder och vind med oss, för jag längtar verkligen efter att få träna!!


Ha det så bra tills vi hörs nästa gång!

Kram Åsa

Gott nytt år!!

JanuariPosted by Åsa Enqvist Wed, January 06, 2010 23:29:41
Nytt år och nya prövningar!

Hoppas att ni alla har haft en underbar jul med mycket mat och härliga släktingar! Det har jag i alla fall haft!! Morsan från Pajala och brorsan från Kalix, min faster, hennes man och deras barn har firat jul med oss, helt underbart! Jag kan berätta att mina kusiner är i min ålder, så dom har lagat mat fixat och donat med allt som händer här på gården. Jag kan även berätta att dom har haft stalltjänst och även varit med barnen, vilket innebär att jag och Lars har haft sovmorgon MÅNGA morgnar under jullovet. HÄRLIGT!!


Men nu börjar allvaret igen... Hästarna tränas som vanligt, trots all snö och kyla. Jag MÅSTE berätta att jag har lyckats få Chadon att gå utmed vägen, trotsat alla bilar, bussar och lastbilar. Det ni!! Jag har fått han att gå väldigt långa turer, så nu kan jag ÄNTLIGEN jobba på med hans galoppträning. Ni som känner mig vet om att jag tränar hästarna á la Ulla Håkansson stil, ute i skogen och efter grusvägar. Men det har inte fungerat så bra med Chadon, han har varit för rädd för bilar och liknande. Men jag fick ett hett tips av Eva-Marie, sätt bomull i öronen på han! Och tro det eller ej, DET FUNGERAR!! Så nu får han jobba på och stärka upp sig inför vårens tävlingar.


Diva har även hon fått gå långa galoppturer, igår gick hon på banan och var helt fantastisk! Jobbade förvänd galopp varv efter varv, har jätte bra balans nu. Har verkligen stärkt upp sig massor, ska bli kul att höra vad Mattias säger om henne nästa gång han kommer. smiley


Vi har fått 2 nya hästar i stallet: Legolas, alias Leo, och Alma. 2 nya inackorderade, Lina och Linda heter hästägarna. Vi hälsar dom varmt välkomna till Grängsjö!


Nu är det bäst att jag går och lägger mig, jag ska upp i kylan igen i morgon... Någon mer än jag som längtar efter ca -10 grader? Har ni tänkt på att när det blir ca -5 då tycker vi att det känns som sommar. smiley Men i höstas då det var 5 plus grader, då höll man på att frysa ihjäl... Tänk hur kroppen ställer in sig. Otroligt!


Kämpa på i vinterkylan!

Kram på er!

Tack!

DecemberPosted by Åsa Enqvist Mon, December 14, 2009 00:43:11
Ett stort TACK till alla er som stöttat mig i denna svåra tid! Underbart att veta att ni finns när jag behöver er!!


Nu har det gått över en vecka från det att han gick bort, men sorgen och saknaden är fortfarande stor. Drömde härom natten att jag skulle iväg på en träning med Goofy, den dagen var jobbig när jag vaknade och upptäckte att jag inte skulle det...


Nåja, livet går vidare och saker händer. Kan berätta att jag varit iväg med Chadon på träning för Mads Hendelowitz. Chadon gick TOPPEN bra, lysande, strålande bra! Så det var JÄTTE kul! Det ÄR fantastiskt roligt med hästar, synd bara att man har så mycket känslor för dom... På gott och ont, alltså. Jag verkligen älskar hästar och skulle inte vilja vara utan dom, för hur underbart är det inte att rida när allt bara fungerar?! I lördags gick Chadon som på räls, han följde mig som handen i handsken. Kunde öka, minska på bara några få sekunder, den känslan är oslagbar. Ni vet, då allt bara stämmer, hur kul är det inte att rida då? Helt fantastiskt!


Diva går så där... kan jag avslöja. Hon har börjat ta efter Chadons vanor, ser spöken överallt och är ganska svår att rida på just nu. Eftersom hon är så känslig så reagerar hon så kraftigt och när man sitter på snedden och vill stanna henne överreagerar hon. Så en dag när vi var på väg att rida runt sjön ser hon någonting, jag försöker bara få henne att stå still, varpå hon överreagerar och snurrar runt många varv... Jag tänker, ska jag hoppa av karusellen eller? Men till slut lugnar hon ner sig och stannar, jag vänder hem varpå hon passagar hela vägen hem. Så att lära henne passage kommer att gå som en dans. smiley Häromdagen då jag red upp på berget kom vi travandes, hon var spänd och pigg, då kommer en kvist åt hennes rumpa varpå hon sätter i gång och bockar. Va?! Hon som har varit så lugn och snäll. Vad tror ni om att hon har kommit upp i kondition och styrka så nu kan hon hitta på annat? Tydligen är det så att alla hästar måste gå igenom en slags trots ålder... Jag har ridit Diva tre dagar efter varandra och sen en vilodag, bara för att hon är så ung och ska byggas upp sakta men säkert. Om jag rider henne fyra dagar eller mer är hon sig själv, men dagen efter en vilodag - då får man hålla i sig. smiley Men att hon är HELT otrolig det kan man aldrig ta ifrån henne. Hon rör sig som en gudinna! Vänta bara tills ni får se henne på Globen!!Ha det så bra!
Kram på er!

Min älskade Goofy...

DecemberPosted by Åsa Enqvist Fri, December 04, 2009 23:30:40
har nu lämnat oss med stor sorg och saknad! Jag trodde inte att denna dag skulle komma, eller jag hoppades på att den inte skulle komma men det gjorde den. Idag, somnade Goofy in för sista gången och vilar nu på vår äng här i Grängsjö. Min älskade Goofy, mitt allt!! Tårarna trillar nerför min kind, jag önskar att han var här för alltid. Men nu är det inte så... Vi lever längre än våra hästar och det är vår skyldighet att avsluta deras liv då dom plågas eller har ont. Goofy hade ont... Han har haft ont i flera år, men ändå kämpat och kämpat. En riktig hårding! Alla ni som kände honom visste att han inte vek undan utan gick bara på...


Jag och Lars satt och pratade om hans liv med oss... Då kom vi in på att Goofy hade väldigt mycket humor, han retade gärna gallfeber på en. Men jag älskade honom i alla lägen. Lars kunde han reta till vansinne, han fick aldrig tag på honom i hagen. Tänk när jag var på väg hem från en kurs på Strömsholm, Lars ringde, du får ta in fanskapet då du kommer hem. -Javisst, jag tar han då jag kommer.

Då hade Goofy bestämt att han inte ville följa med Lars, och då var det bara att acceptera faktum. Så jag tog in honom då jag kom hem. När jag kom till hagen så kom han, men inte med alla... Han valde dom han ville följa med.


Vi köpte Goofy sommaren 1999, då var han 9 år och hade gått som hopphäst. Ja, alla vet hur en häst går då, byter efter och inte direkt på tygeln. Jag tyckte INTE om honom, men min dåvarande tränare tyckte att jag absolut skulle köpa honom. -Va, tycker du?! -Ja, den här hästen kommer du ha mycket roligt med. (Och så rätt hon fick!)

Jag litade på hennes ord och köpte honom. Den varmaste dagen på hela sommaren hämtade vi honom i Uppsala. De nästföljande 3 månaderna kämpade jag med att få honom på tygeln, det gick inte!! Och när min tränare kom så sa hon: -Vad F-N har du gjort, du har förstört varenda gångart på honom!!


Sen började vårt slit... På 3 (!!) år lärde vi honom, från att inte ha gått på tygeln, till Grand Prix!! Att ändra bytena tog 3 veckor, att lära han piaff tog 3 månader, piruetter gick i ett nafs. Det som tog längst tid och det som han hade svårast för var passagen. Den fick vi aldrig riktigt till... Vet inte om det var hans "akilleshäl" eller min okunskap eller saknad av kunnig tränare... Men i alla fall, han genomförde passagen med ett betyg på 3 till 5, vilket alltid drog ner hela betyget. En gång, i Sundsvall då vi red SB:1 fick vi en 6 (!!) a. Det protokollet hänger på väggen. smiley


Nu har inte Goofys karriär varit spikrak, ni som känner oss vet vad vi gjort. En höstdag hämtade jag Goofy från hagen och fick se en svullnad från kotan och neråt... Alla sa åt mig, sluta larva dig det är inget farligt. Men när jag red märkte jag en hälta! Denna hälta höll vi på med i 4 (!!) år med att få till. Han blev utdömd många gånger, men jag gav mig inte! Han gick och gick med hjälp av "mun-mot-mun" metoden, en spruta som kostade 500:- i veckan! Men han är det bästa som hänt mig!! Kosta vad det kosta vill! Jag fick många Grand Prix starter tack vare det! Han har lärt mig allt jag kan och det är jag otroligt tacksam över! Synd bara att jag inte kunde göra mer för honom... Jag ville verkligen att han skulle få leva och ha det bra, utan smärta. Men nu på slutet gick det bara inte, en morgon kunde han knappt gå ur boxen, så ont hade han. (Jag kan nämna att han hade en pålagring i höger frams strålben.) Då ringde jag till Lars och sa... -Nu är det dax!


Så nu är han på dom evigt gröna ängarna! Min pappa sitter under eken och blickar ut över Figge, Ludde, Skorpan, katten Jansson, Tingeling och nu Goofy. -Jag vet att du tar hand om dom väl min kära pappa! Jag kommer efter, så ses vi alla snart igen. Det dröjer inte länge, åren går fort!Var rädd om det du har, tänk på att du har det bara en kort stund. När min pappa dog broderade jag en tavla där det stod:

Var glad åt livet min vän, den dag som gått kommer aldrig igen!Kram på er!

ÅsaÅh, så kul!

NovemberPosted by Åsa Enqvist Mon, November 23, 2009 22:27:27
Nu har det givetvis hänt massor sen sist vi sågs! Jag har hunnit fylla år... och vilken födelsedag. Mina härliga släktingar i från Kalix kom på besök, dessutom hade dom med sig en underbar tårta dagen till ära!! Av min käre man fick jag en konsert biljett till Takida i Sundsvall, toppen kul! Men där insåg jag att det var ett tag sen som jag var på konsert sist... Jag blev helt slut i benen av att stå och vänta på att dom skulle börja spela, tror att jag hellre vill lyssna på en Cd-skiva med dom i stället. smiley


Hästarna går som tåget, peppar... Nu har vi haft en underbar träning igen med Mattias, han var uppe fredag och lördag. Har även spelat in en filmsnutt som jag hoppas på ska kunna komma upp på nätet inom en rimlig tid. Det har tyvärr inte gått så bra för mig med de andra filmerna... Men, som tidigare sagt, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Jag kan ju berätta att Mattias var väldigt nöjd med hur hästarna gick. Dom hade utvecklats jätte mycket tyckte han. Diva jobbade som bara den på fredagen, så på lördagen var hon helt slut. Men den som såg henne på fredagen skulle ha blivit rejält avundsjuk. smiley Hon var HELT fantastisk!! Vilken häst!! Hon kommer att slå världen med häpnad! Det lovar jag!!


Chadon sen då, ja, han går inte av för hackor han heller! Mattias red han på fredagen för att hjälpa mig med bytena, han var jätte fin. Sen red jag på lördagen och Mattias sa att varenda byte var rent och att jag nu skulle jobba med kvalitéten på dom. Mitt mål är att han ska gå 7-års championatet och nu känns det inom räckhåll. Häromdagen då jag tränade byten, kändes dom så bra så jag ville prova serier, men det gick inte... Jag får skynda långsamt, men när det känns bra vill man gå vidare. Eller hur?! Nåväl, Chadon är fantastisk!! Han gör piruetter så han lätt klarar en St George och piafferar nu mer som en "riktig" häst vilket innebär att han närmar sig slutmålet med stormsteg. Peppar... Vi jobbade med passagen i lördags, där behöver han stärka sig MASSOR, men det kommer. smiley Nu jobbar vi vidare under vintern med byten, serier, piaff, passage och piruetter. Ta mej tusan, det låter som en GRAND PRIX häst.smiley


Ha det så bra tills vi hörs nästa gång!

Kram ÅsaPs. Eva-Marie, när du ser filmen på Chadon, spana in schabraket. Ursnyggt!!

Next »